miercuri, 29 februarie 2012

Cristian Diaconescu: Serbia trebuie sa semneze, pana joi, protocolul bilateral privind drepturile minoritatilor cu Romania

Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a precizat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pana joi, cand va incepe summitul UE, un protocol bilateral cu Romania legat de drepturile minoritatilor. Diaconescu a facut aceste declaratii dupa ce Romania a blocat marti acordarea pentru Serbia a statutului de candidat la aderarea la UE.

"Consiliul Afaceri Generale a luat decizia de a recomanda presedintilor si sefilor de guverne din UE acordarea statutului de candidat (pentru Serbia), instituind in paralel aceasta monitorizare in ceea ce priveste protectia minoritatilor nationale", a explicat Cristian Diaconescu, la B1 TV.

El a precizat ca "pana la consiliu, vor semna cu noi protocolul privind minoritatile", care este in prezent "agreat in proportie de 95-96%".

Cea mai importanta prevedere din acest protocol este legata de "neamestecul statului in dreptul romanilor de a-si defini propria identitate". Alte prevederi sunt legate de "elementele standard" legate de drepturile minoritatilor: libertate etnica, religioasa, dreptul de a-si folosi limba latina, sprijin din partea statului pe chestiuni institutionale, precum scoli si biserici, a adaugat ministrul roman de Externe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu