miercuri, 29 februarie 2012

Incalzirea vremii da fiori reci navigatorilor de pe Dunare. Masuri de siguranta sporite

stirileprotv.ro Dupa incidentul de la Calarasi, unde o nava a fost scufundata de sloiurile uriase, capitaniile au luat masuri speciale pentru ca desprinderea bucatilor de gheata sa nu avarieze navele intepenite pe fluviu.

Meteorologii anunta ca in urmatoarele doua zile, temperaturile maxime pe timpul zilei vor ajunge si pana la 10 grade Celsius, iar asta inseamna ca sloiurile se vor topi vazand cu ochii.

In ultima saptamana, capitaniile zonale si Administratia Fluviala a Dunarii de Jos au dat mai multe avize catre navigatori prin care ii someaza sa isi sporeasca masurile de siguranta. Numai in perimetrul portului Galati sunt peste 130 de barje, cele mai multe dintre acestea blocate in gheata. Cei de la Capitanie au luat legatura cu toti proprietarii si le-au cerut sa verifice ancorele si sa suplimenteze numarul de parame care tin navele sau pontoanele legate de mal.

De asemenea, pe fiecare nava trebuie sa existe un echipaj minim de siguranta, care sa poata interveni in cazul unui incident. Cel mai sumbru scenariu ar fi cel in care sloiurile care se vor desprinde vor lua cu ele si barjele sau slepurile care acum sunt intepenite in gheata si le vor purta in deriva. Din cauza topirii gheturilor nivelul Dunarii ar putea creste in unele portiuni si cu jumatate de metru.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu