joi, 26 aprilie 2012

Cum ar fi sa-ti fie cald iarna ?

Multi dintre noi probabil ca am trait anii grei ai represiunii totalitare, cand frigul si lipsurile erau „la mare cautare”. Am indurat si lipsa hranei dar si frigul din case fara sa pueam face mai nimic. De ceva vreme incoace, lucrurile s-au mai schimbat, dar nu asa cum ne-am fi dorit. Acum in cele mai multe case, caldura este suficienta, insa costurile au luat loc lipsurilor din trecut. Sunt situatii in care din patru radiatoare intr-o locuinta sunt folosire doar doua si asta numai datorita costurilor exorbitante raportate la nivelul veniturilor unei familii, care daca are si unul sau doi copii, deja nu mai poate face fata cheltuielilor.

Este evident ca trebuie sa se intervina in toata aceasta problema si numai noi suntem cei care putem lua o decizie radicala pentru diminuarea acestor cheltuieli, prin folosirea unor sisteme incalzire care sa ofere in primul rand economie si randament in functie de cantitatea de energie consumata. Este important sa va informati prin orice mijloace, atat intreband prietenii sau cunostintele, dar mai ales cu ajutorul internetului care ar putea fi cele mai bune solutii incalzire pe care le veti putea integra in spatiul pe care il detineti.

Veti descoperi in acest fel ca nu trebuie sa mai fiti prizonieri ai celebrului „agent” care va goleste buzunarele si mai mult decat atat nici nu va ofera maxinul de randament in ceea ce priveste incalzirea locuintei dumneavoastra. Este posibil sa fi intalnit vreodata o astfel de metoda de incalzire a locuintei, atunci cand ati pasit pe podeaua vreunei case si ati simtit o caldura placuta, desigur in timpul iernii. Ati fost probabil surprins, dar imediat ati putut afla ca in acea locuinta a fost adoptata solutia de incalzire pardoseala.

Este cu siguranta cea mai utila si mai economica varianta de a va incalzi casa pe timpul iernii, multe alte familii optand pentru incalzirea in pardoseala datorita faptului ca este o diferente radicala intre varianta clasica si aceasta. In primul rand ne referim aici la modul in care va fi distribuita caldura in camera. In timp ce vechile radiatoare din otel sau fonta aveau o putere radianta care isi debita capacitatea pe verticala numai in zona unde erau instalate, de regula sub fereastra, aceasta solutie de incalzire pardoseala, va elibera intreaga cantitate de energie calorica pe toata suprafata camerei, fiind directionata de jos inspre partea superioara a incaperii, in mod echilibrat.

In consecinta, zona cea mai bine incalzita a camerei va fi pardoseala, lucru asteptat si normal avand in vedere faptul logic ca orice activitate, in oricare casa, se va desfasura la nivelul pardoselei. Cand veti sta la televizor, sau cand veti lucra la calculator, incalzirea in pardoseala va oferi o temperatura constanta de cel putin 24 de grade Celsius, ceea ce este mai mult decat rezonabil. In schimb zona superioara a incaperii va beneficia si ea de circa 20 de grade Celsius, ceea ce este absolut normal. Zona medie a inaltimii incaperii isi va primi cel putin 22 de grade Celsius, exact atat cat este necesar si confortabil. In contradictie cu aceste valori, un radiator de tip clasic, ar fi aruncat spre partea superioara a camerei toate puterea sa calorica, incalzind serios tavanul si abia apoi prin circulatia aerului, temperatura ar fi redistrubuita in restul camerei. Este evident neajunsul si de aici si randamentul ineficient al vechiului sistem de incalzire.

Daca veti hotara ca vreti sa verificati cum ar fi sa va fie cald la iarna cu costuri mai mult decat rezonabile si cu un aport ambiental net superior in casa, atunci incercati sa verificati din vreme o oferta cu solutii incalzire pardoseala preturi, care fara indoiala va aduce cel putin declansarea deciziei pentru a trece la noul sistem de incalzire pardoseala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu