joi, 5 aprilie 2012

Presedintele Leumi Bank, vicepresedintele si directorul de insolventa, trimisi in judecata de DNA. Oficialii Leumi spun ca au respectat normele si regulamentele bancare

Procurorii din cadrul DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie – Serviciul Teritorial Bacău i-au trimis în judecată pe directorul general al Leumi Bank Romania, pe vicepresedintele executiv Manfred Rauchwerger si pe Nina Negoita- director de insolvenţă ÅŸi membru al Comitetul de credite. Cei 3 sunt acuzati de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, participaÅ£ie improprie la infracÅ£iunea de acces, fără drept, la un sistem informatic. Oficialii bancii au declarat pentru HotNews.ro ca banca a respectat normele si regulamentele bancare, actionand in limitele impuse de legislatia in vigoare. "Bank Leumi Romania, prin reprezentantii sai, va oferi justitiei intregul suport pentru conturarea corecta a cazului", au mai spus acestia.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reÅ£inut următoarea stare de fapt: la data de 21 februarie 2007, inculpaÅ£ii Manfred Rauchwerger, LaurenÅ£iu Mitrache, Ion Popovici ÅŸi Nina Negoiţă, în virtutea funcÅ£iilor de conducere  deÅ£inute în cadrul BANK LEUMI ROMÂNIA, i-au cerut unui funcÅ£ionar bancar din cadrul Sucursalei Bacău a aceleiaÅŸi bănci să blocheze sumele de bani existente în conturile aparÅ£inând părÅ£ii vătămate ÅŸi să storneze suma de 1.182.476,30 euro existentă în contul părÅ£ii vătămate, cu consecinÅ£a privării părÅ£ii vătămate de această sumă.

FuncÅ£ionarul bancar a pus în aplicare fără vinovăţie această dispoziÅ£ie, care a fost dată de inculpaÅ£i prin depăşirea atribuÅ£iilor de serviciu ce le reveneau atât ca membri ai Comitetului de Credite cât ÅŸi ca organe de conducere ale băncii cât ÅŸi prin încălcarea normelor legale ÅŸi contractuale. AceÅŸti bani proveneau din vânzarea de către partea vătămată a unui teren situat în intravilanul municipiului Bacău iar suma achitată de către cumpărătorul persoană juridică cu titlu de preÅ£ a fost obÅ£inută printr-un credit ipotecar de la aceeaÅŸi bancă ai cărei reprezentanÅ£i au constatat, ulterior virării sumei de 1.182.476,30 euro în contul părÅ£ii vătămate, că una din firmele implicate era în procedură de insolvenţă.

Ulterior, partea vătămată ÅŸi cumpărătorul terenului au convenit anularea efectelor contractului de vânzare cumpărare astfel că partea vătămată a redevenit proprietarul terenului. Partea vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 815.000 euro reprezentând banii plătiÅ£i cumpărătorului pentru rezilierea contractului ÅŸi daune morale. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bacău.

Laurentiu Mitrache a fost presedinte al Volksbank Romania, numit apoi (in 2006) in postul de director general (CEO) al Eurom Bank, care a devenit ulterior Leumi Bank. Mitrache a parasit echipa Volksbank la jumatatea anului 2006, dupa ce se aflase la conducerea bancii timp de trei ani. Locul sau la conducerea Volksbank a fost luat de Gerald Schreiner, care ocupase pana atunci postul de vicepresedinte. In mai 2006 israelienii l-au adus in echipa de conducere a bancii pe Manfred Rauchwerger, care a preluat functia de senior director general adjunct.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu