joi, 26 aprilie 2012

Scurta istorie a aerului conditionat

       Dezvoltarea aparatelor moderne de aer conditionat hitachi , s-a facut in America, de catre Willis Haviland Carrier in 1902, inginer , care si-a testat prima data aparatul de aer conditionat intr-o mica tipografie din Brooklyn, patronul avand probleme din cauza aerului cu calitatea hartiei. Denumirea de aer conditionat s-a facut prima data de catre Stuart Cramer, un inginer din industria textila care incerca sa optimizeze conditiile de lucru din fabrica.

     Carrier este considerat parintele aerului conditionat si datorita faptului ca formula descoperita de el inca sta la baza calculelor de construire a aparatelor de aer conditionat.

     Datorita descoperirii acestor aparate, industria medicala, a filmelor, a tutunului, a carnii au cunoscut o dezvoltare rapida, aerul din fabrici devenind uscat si nu mai compromitea calitatea produselor.

     Si industria masinilor a profitat de noua descoperire, astfel in 1940 Packard a fost prima masina dotata din fabrica cu aer conditionat, iar la ora actuala, 99% din masini sunt dotate din fabrica cu dipozitive de racire a aerului.

    In casele oamenilor, aparatele de racire a aerului au devenit indispensabile, astfel in SUA peste 80% din casele americanilor sunt dotate cu asa ceva, imbunatatindu-le calitatea vietii, si facand posibila existenta oamenilor in conditii destul de vitrege cunoscute pentru temperaturile ridicate. Simpla utilizare a acestor aparate schimba viata multor oameni, oferindu-le un confort sporit. Aceste aparate care utilizeaza un sistem elctromecanic coplex, sunt rezultatul a peste 100 de ani de muca si efort in domeniul termodinamicii, a controlului si eficientizarea energiei, in vederea imbunatatirii performantelor si satisfacerea clientilor.

    Asa cum toate industriile au cunoscut dezvoltari remarcabile, asa si in acest domeniu se incearca tehnologii noi, asa zisele "smart technologies" care utilizeaza microprocesoare de ultima generatie care controleaza automat temperaturile si sistemele de circulatie a aerului. De asemenea s-a trecut peste simpla apasare pe butonul telecomenzii, acum sistemele sunt conectate la PC-uri sau la smartphonuri, iar atunci cand e necesara inlocuirea filtrelor, aceasta se poate anunta prin sms sau e-mail.

    Pe viitor se doreste conectarea prin smart technologies la retelele de electricitate, permitand aparatelor instalate in diverse locatii sa se adapteze automat la conditiile geografice si meteorologice specifice fiecarei zone, iar functionarea lor sa se faca cu minimum de consum energetic. La inceputul aparitiei sistemelor de racire, acestea funcionau cu un consum foarte mare de energie electrica, iar astazi acest consum a fost diminuat foarte mult.

 Din cauza aceste inventii, se pot popula  si dezvolta zone de pe glob care fara existenta aparatelor de racire si reciclare a aerului nu pot fii locuite. Asa sunt multe zone din Sua, precum Nevada, care fara aceasta inventie nu ar fi putut fi locuita si nu ar fi cunoscut o asa mare dezvoltare.

   De asemenea explorarea spatiului nu ar fi posibila fara aerul conditionat. sistemele de controlare a aerului permit viata in navetele spatiale, iar sistemele din costumele astronautilor, le permit sa iasa in spatiu, le-au permis sa iasa pe Luna.

   Din aceste motive, descoperire aerului conditionat este considerata, in anul 2000, una din primele 10 descoperiri ale ingineriei mecanice din secolul al 20-lea.

 


Tags: aer conditionat hitachi, aer conditionat hokkaido

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu