miercuri, 7 martie 2012

Hidroforul si pompa submersibila – electrocasnice

Racordarea la o sursa publica de apa este, uneori mult mai costisitoare decat construirea uneia proprii, bazata pe hidrofor si pompa submersibila

Utilitatile raman poate, principalul factor de asigurare a confortului intr-o noua locuinta. Fie ca optati pentru retelele publice, fie ca va veti construi propriile variante independente, exista riscuri destul de semnificative. Daca in primul caz, veti astepta pe cei de la firmele contractoare sa va resolve problemele, in cel de-al doilea, responsabilitatea va cadea in intregime pe umerii proprietarului.

 

Sistemul de incalzire si reteaua de alimentare cu apa

De alimentarea cu apa depinde, in majoritatea cazurilor si sistemul de incalzire. Bineinteles, am luat in considerare retelele moderne, bazate pe centrale si calorifere, unde agentul termic va fi asigurat de apa. Luam in considerare un sistem de alimentare cu apa propriu, cu put forat, hidrofor si vas de expansiune. La alegerea vasului de expansiune va trebui sa luati in calcul si faptul ca, in caz de supraincalzire (pana de curent) veti avea nevoie de apa pentru racirea cazanului. De exemplu, pentru 24kw nu vor ajunge 80 l de apa pentru a raci cazanul, iar un rezervor de 80 de litri nu va avea niciodata 80 l de apa in el.

 

pompa submersibila si vasul de xpansiune

Fiabil va fi si un sistem cu pompa submersibila si vasul de expansiune, montat in spatiul tehnic alocat centralei. Este o solutie pentru cazurile in care panza freatica se afla la o adancime mai mare de 10 metri. Bineinteles, aceasta este corelata si de distanta pe care va trebui sa o parcurga apa pana la reteaua de incalzire propriu zisa.

 

Alte variabile in cazul hidroforului

In cazul solutiei cu hidrofor clasic, veti avea cheltuieli cu caminul hidroforului (plus aspectul inestetic al capacului de camin), termo si hidro -izolarea lui (adincime minim 1 m) si dezavantajul unor probabile interventii in conditii meteorologice defavorabile (ploaie, vint, frig, soare arzator etc.), iar performantele sistemului clasic pot fi mai slabe decit ale unui sistem cu pompa submersibla. Hidrofoarele se pot folosi si cu rezervoare de stocare,chiar si de 250-300l sau probabil chiar mai mari, fiind necesar si prezenta unui  plutitor pentru a inchide reteaua  cind rezervorul se umple. Astfel, veti lua in calcul si varianta unei rezerve, macar pentru doua, trei zile, in cazul unui inghet puternic.

 

Si alte echipamente necesare

 Montarea hidroforului poate prevedea si  o pompa submersibila ,cu plutitor ,cu putere in concordanta cu adincimea putului. Apoi, de obicei in camera centralei sau in pivnita, se monteaza si restul instalatiei, respectiv un manometru, presostatul si vasul de expansiune. Se obtine un hidrofor dedicat si foarte usor de depanat si supravegheat. Si, destul de important, fara a fi o sursa deranjanta de zgomot.

 

Componenta etica si ecologica

Desi putini sunt cei care se gandesc la aceste aspecte, nu peste multa vreme va sosi si scadenta. Sistemele ecologice sunt din ce in ce mai sustinute, transformandu-se dintr-o alternativa exotica intr-una de viitor. Asadar, cei care nu se limiteaza la a trai doar in prezent, cei carora le pasa de costurile pe care le vor avea de platit generatiile viitoare ca urmare a ignorantei si egoismului celei actuale, vor opta cu siguranta pentru un astfel de sistem. Va fi o palma la adresa marilor corporatii, la lipsa de scrupule a politicienilor, la sistemul monetar-sclavagist actual. Pana la urma veti taxa astfel intreaga societate de consum, lasand o mostenire frumoasa copiilor vostri.


pompa submersibila, hidrofor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu