marți, 27 martie 2012

Legea privind confiscarea extinsa a averilor ilicite a fost adoptata de Camera Deputatilor si va fi trimisa spre promulgare

Camera Deputatilor a adoptat marti "in doua reprize" proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite, dupa ce la prima runda vot nu au existat suficiente voturi pentru promovarea actului legislativ.

In cadrul primului vot au existat 162 de voturi pentru si trei abtineri, ceea ce echivala cu respingerea legii, care avea nevoie de minim 164 de voturi pentru a fi adoptata.

In acel moment, s-a decis reluarea votului, prin apel nominal, iar legea a trecut cu 171 de voturi.

Camera Deputatilor este decizionala iar proiectul va fi trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat la finele sesiunii parlamentare trecute.

Proiectul Guvernului prevede ca statul poate confisca averea persoanei condamnate pentru infractiuni generatoare de castiguri, fara sa fie nevoie sa probeze caracterul ilicit al intregii averi. Documentul modifica actualul Cod Penal, dar si noul Cod Penal ce va urma sa fie implementat, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege.

Proiectul initiat de Ministerul Justitiei a fost amendat in Senat, la propunerea CSM, astfel incat sa contina criterii mai stricte de aplicare: extinderea perioadei pentru care averea este verificata si confiscata, aplicarea legii la persoane cu care inculpatul a stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, precum si includerea unei prevederi care permite confiscarea de bani, daca nu se gasesc bunurile supuse confiscarii.

Pe langa aceste completari, proiectul de lege al Guvernului a fost amendat si cu o lista de infractiuni pentru care se aplica confiscarea extinsa.

Vedeti aici proiectul de lege privind confiscarea extinsa a averilor ilicite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu