marți, 13 martie 2012

Mihail Gorbaciov vrea un tribunal international pentru crime ecologice

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, in prezent un fervent aparator al mediului inconjurator, s-a declarat "in favoarea" crearii unui tribunal international pentru judecarea crimelor ecologice, intr-un interviu acordat ziarului francez Le Monde si publicat marti, transmite AFP.

Gorbaciov, care a participat luni, la Marsilia (sudul Frantei), la deschiderea Forumului Mondial al Apei, s-a pronuntat de asemenea pentru o renuntare progresiva la energia nucleara.

"Personal, as fi in favoarea crearii unui tribunal international insarcinat cu judecarea celor care se fac vinovati de crime ecologice, atat directori de companii, cat si sefi de stat si de guvern", a spus Gorbaciov, fondator si presedinte al organizatiei Green Cross International.

Pe de alta parte, el a declarat ca "nu se opune, dar este sceptic" fata de propunerea franceza privind crearea unei organizatii mondiale a mediului, care, potrivit lui, risca sa fie "o noua organizatie birocratica" si sa "franeze energia societatii civile".

Ultimul lider al URSS, care a avut de gestionat dezastrul nuclear de la Cernobil din 1986, a pledat totodata pentru "o renuntare progresiva la tehnologia nucleara militara si civila".

"Sustinem tarile care au optat pentru dezarmare si pentru eliminarea energiei nucleare civile", a spus Gorbaciov. Cu toate acestea, a adaugat el, "putem intelege ca pentru unele tari precum Franta, care dispun de putine alte resurse, tranzitia energetica va dura mai mult timp".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu