sâmbătă, 3 martie 2012

Pamant romanesc, agricultori straini.8,5% din suprafata arabila, cultivata de elvetieni sau francezi

stirileprotv.ro Pamantul pe care strabunicii nostri il aveau in sange si pentru care ar fi facut moarte de om este transfomat acum in aur, de straini.

Tot mai multi investitori din Tara Cantoanelor s-au stabilit in vestul Romaniei, unde au cumparat, ori au luat in arenda mii de hectare. In Elvetia nu si-ar fi permis o astfel de investitie, iar aici inca pot sa faca agricultura bio, atat de apreciata peste hotare.

Markus are 40 de ani si este agricultor din tata in fiu. Simtul afacerilor l-a facut sa intuiasca imediat potentialul de castig din Romania. Asa ca a cumparat cu banii jos 1.000 de hectare de teren arabil. La sfarsitul anului trecut strainii detineau peste 700.000 de hectare din terenul agricol romanesc, adica 8,5% din suprafata arabila a tarii.

In timp ce olandezii, belgienii, danezii, italienii si elvetienii isi impart vestul tarii, celelalte regiuni sunt ocupate, in majoritate, de francezi si de nemti.

Markus cultiva grau, floarea soarelui si soia. Prefera sa lucreze insa pamantul romanesc dupa metode... elvetiene. Si-a adus de acasa toate utilajele: tractoare, combine, semanatori, ba chiar si o parte dintre seminte. In total, a investit peste 1 milion de euro. Cu timpul, si-a construit langa Timisoara si o casa unde s-a mutat cu sotia.

Nu departe de el un alt conational, Theo Hani, fost consilier financiar in domeniul agricol, are 800 de hectare de teren in judetul Arad.

Cand a iesit la pensie, Theo avea deja toate informatiile despre cum sa faca profit. S-a apucat de agricultura bio in Romania cu toata familia: sotie, fiu, fiica, ginere si nepoti. Familia Hani produce in fiecare an circa 600 de tone de cereale.

Peter Bayard a venit la noi in 1996 si, de atunci, are afaceri cu aparatura medicala, in domeniul serviciilor, iar mai nou a trecut pe ogor.

In judetul Timis, din cele peste 550.000 de hectare de terenuri agricole, mai mult de o treime au fost cumparate sau luate in arenda de straini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu